Dans- en muziektherapie bij Jong Dementerenden

Op de woongroep voor Jong Dementerenden wonen twee mannen met een sterk karakter. Al gauw na hun komst op de woongroep bleek dat de twee heren de klik niet vonden en zich snel geïrriteerd voelden door elkaars gedrag of rol in de groep. In de dans- en muziektherapie wordt dit thema uitgewerkt in de sessies. 

 

We doen een gerichte muziektherapeutische werkvorm voor het oefenen met verschillende rollen: "de Koning". Elk groepslid krijgt om de beurt de opdracht om 'als koning' met de rug naar de groepsleden te zitten. Cliënten achter de koning kiezen zelf in stilte een instrument en de koning ziet dus niet wie welk instrument zal spelen. Dan speelt elk groepslid om de beurt zijn stukje muziek waarop de Koning aangeeft of het mooi klinkt en hij de speler wil stoppen of langer door laat spelen. Daarna draait de Koning zich om en ziet de Koning wie welk instrument speelde. Beide heren oefenen in deze werkvorm met het accepteren van elkaars leiding en geven elkaar voor het eerst complimenten wanneer een van hen mooi gespeeld heeft.   

 

Na enkele weken oefenen met de muziektherapeutische werkvormen sluiten de danstherapiesessies aan op het thema dat speelt in de groep. In een danstherapie sessie wordt gekozen voor de werkvorm spiegelen. De cliënten krijgen de opdracht om in tweetallen in een kring tegenover elkaar te zitten. Wanneer er muziek te horen is voert een van de twee cliënten bewegingen uit die hij zelf mag bedenken en de ander die tegenover hem zit spiegelt de bewegingen. Omdat er in de kring wordt gerouleerd in tweetallen komen ook beide heren tegenover elkaar te zitten. In de samenwerking tijdens het spiegelen valt op dat ze elkaar een compliment geven voor de bewegingen die ze verzinnen. Ook is er zichtbaar minder irritatie naar elkaar. Enkele sessies later merken we dat de heren zich geïnteresseerd naar elkaar opstellen, elkaars gedrag beter verdragen en zelfs compassie tonen aan elkaar. "Dat lied dat jij vorige week liet horen, dat vond ik zo mooi. Wil je dat nog eens laten horen?"