Martin over kanker, klei en de kubus

Martin over kanker, klei en de kubus

Mijn naam is Martin. Ik ben 34 jaar en getrouwd met Miranda. Samen hebben wij een zoontje van bijna 3. In december 2018 werd er bij mij zaadbalkanker geconstateerd. Ik ben snel geopereerd en kreeg in januari 2019 het verlossende nieuws dat de kanker weg was en dat er geen verdere behandeling nodig was. Ik was opgelucht, maar blijheid bleef uit. Wat volgde was een zwart gat. Hoe moest ik de draad van mijn leven weer oppakken? Alles leek opeens veranderd…
 

Beeldende therapie

Online las ik dat veel (ex-)kankerpatiënten baat hadden bij beeldend therapie. Na wat googlen kwam ik op de website van Wike terecht en maakte ik mijn eerste afspraak in februari 2019. En daar heb ik geen moment spijt van gehad!
 

Houtskool en klei

In de klei- en tekensessies bij Wike kon ik goed reflecteren op mijn ziekte- en herstelproces. We hebben geometrische vormen geboetseerd die ik ook steeds heb nagetekend met houtskool. Het uitgangspunt was de kubus die we stap voor stap hebben omgevormd tot octaëder. Ik kwam hierbij ook tegen dat ik enorm perfectionistisch ben. Daarin mag ik wel iets meer ontspannen worden naar mijzelf.
 

      

 

Momenten van reflectie

Tijdens het werken van de kubus naar de volgende vorm leerde ik te vertrouwen op het proces en op de stappen in het proces. Ik ontdekte dat dit ook geldt voor de stappen op mijn nieuwe levenspad. Iedere nieuwe vorm was als het ware een reflectiemoment voor zowel het beeldende proces, als voor mijn eigen leven.
 

Een tweede kans

Ik voelde dat mijn huidige baan in de financiële sector mij niet meer zo goed past als voorheen. Ik realiseer mij nu dat ik dit niet de rest van mijn leven wil blijven doen. Wike vroeg of ik wist wat ik wel graag zou willen doen. Ik heb filosofie altijd enorm boeiend gevonden en doordat Wike mij aanmoedigde hierin ben ik naar een open dag geweest voor een studie filosofie. En ik heb mij ingeschreven!
 

Gezond weer verder

Op dit moment ben ik gezond en zit ik weer lekker in mijn vel. Ik kan de therapie van Wike iedereen aanraden die na een ernstige ziekte moeite heeft om de draad weer op te pakken. Het heeft mij enorm geholpen.